Let op: de categorieën C & D worden gegeven door onze partner: Rijschool Fury. Klik hier om direct naar hun website te gaan.
Categorie C 1
Om een kleine vrachtwagen met een maximaal toegelaten massa (MTM) tussen 3500 en 7500 kilo te besturen, heb je een rijbewijs C1 nodig. Dit kan je halen door te slagen voor een theorie- en een praktijkexamen.Opleiding?
Theorie:
Theorieopleiding 4 dagen van 08.00 - 15.30upraktijk (min. 8u rijles):
Belangrijke voorwaarde: Om te kunnen deelnemen, moet je een attest van rijgeschiktheid kunnen voorleggen. Dit onderzoek dient te gebeuren bij een erkend arbeidsgeneesheer.

Categorie C
Om een vrachtwagen met een MTM van meer dan 3500 kilo te besturen, heb je een rijbewijs C nodig. Dit kan je halen door te slagen voor een theorie- en een praktijkexamen.Met of zonder vakbekwaamheid?
Een rijbewijs C bestaat uit twee categorieën.1. Zonder vakbekwaamheid: Voor bestuurders die niet beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
2. Met vakbekwaamheid: Voor bestuurders die beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
Opleiding?
Theorie:
Theorieopleiding 4 dagen van 08.00 - 15.30upraktijk (min. 8u rijles):
Belangrijke voorwaarde: Om te kunnen deelnemen, moet je een attest van rijgeschiktheid kunnen voorleggen. Dit onderzoek dient te gebeuren bij een erkend arbeidsgeneesheer.Categorie C + E
Een rijbewijs CE is verplicht als je een trekkend voertuig van categorie C met een aanhangwagen of oplegger met een MTM van meer dan 750 kg wil besturen. Voor het rijbewijs CE zijn enkel praktijkexamens vereist.Belangrijke voorwaarde: om de opleiding te starten, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs C. Vertrek je van een rijbewijs C zonder vakbekwaamheid, dan heb je – wanneer je geslaagd bent voor het praktijkexamen – een rijbewijs CE zonder vakbekwaamheid. Ben je in het bezit van een rijbewijs C met vakbekwaamheid, dan heb je na een gunstig verloop van het praktijkexamen een rijbewijs CE met vakbekwaamheid.
Opleiding?
Praktijk
Je volgt minimum 8 uur praktijkles bij de rijschool, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af. De ervaring leert dat een kandidaat gemiddeld 10 à 12 uur praktijkles nodig heeft om goed voorbereid het praktijkexamen af te leggen.Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:
1. Op privéterrein: voorafgaande controles en enkele manoeuvres (in rechte lijn achteruitrijden, opstellen tegen een stoep, achteruitrijdend een bocht maken, achteruitrijden tot tegen een laadkaai, koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen,…)
2. Op de openbare weg: controle of je het minimum niveau van rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de vrachtwagen in het verkeer verplaatst. (35 minuten)


Categorie D1 en D
Wil je met een autobus rijden waar plaats is voor meer dan 8 passagiers, dan heb je een rijbewijs D nodig. Aan de voertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een MTM van maximum 750 kg gekoppeld worden. Heb je een autobus die niet langer is dan 8 meter, met plaats voor maximum 16 passagiers, volstaat een rijbewijs D1.
Aangezien het examen voor een rijbewijs D en D1 hetzelfde is, bieden wij enkel opleidingen aan voor de categorie D. Om dit rijbewijs te bemachtigen moet je slagen voor een theoretisch en praktisch examen.
Belangrijke voorwaarde: Om aan de opleiding te kunnen beginnen, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en moet je een geldig attest van rijgeschiktheid kunnen voorleggen. Dit onderzoek dient te gebeuren door een arbeidsgeneesheer.
Met of zonder vakbekwaamheid?
Een rijbewijs D bestaat uit twee categorieën.
1.Zonder vakbekwaamheid: Voor bestuurders die niet beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
2.Met vakbekwaamheid: Voor bestuurders die beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.